Dziś
jeden z najsmaczniejszych postów na blogu, dlatego proponuję zanim
zaczniesz czytać i oglądać zdjęcia - zjedz kanapkę :)
...
Wszyscy
moi znajomi oraz rodzina dobrze wiedzą po co pojechałam do
Tajlandii- tak tak dokładnie bez skrupułów odpowiadam, że
pojechałam tam jeść.
Przed
wyjazdem z każdej strony dochodziły mnie słuchy, że kuchnia
tajska należy do najlepszych na świecie. Musiałam to sprawdzić!
|
Uliczne jedzenie. Najlepsze! |
Kuchnia
tajska
W
kuchni tajskiej widać (a właściwie czuć) wpływy tradycji
chińskiej oraz hinduskiej, jeśli dołożymy do tego ryby, owoce
morza i tropikalną roślinność otrzymamy coś co nazywam poezją
smaku. Podczas lotu do Tajlandii obejrzałam film "Podróż na
sto stóp"/The Hundred-Foot
Journey o rodzinie narodowości indyjskiej, która przeprowadza się
do Francji, gdzie otwierają restaurację. Mamy stonowaną kuchnię
francuską na przeciw pełnej zapachu, koloru i smaku kuchni
indyjskiej. Film ten bardziej podkręcił atmosferę i już nie
mogłam się doczekać kiedy wyjdę i coś zjem.
W
Tajlandii bardzo popularne jest spożywanie posiłków na świeżym
powietrzu, najlepiej całą rodziną. Tajowie niezbyt chętnie jadają
samotnie. Kuchnię tę można określić jako małokaloryczna,
najmniej skomplikowana, najbardziej zróżnicowana.
Mistrzowie
kuchni tajskiej dużą wagę przykładają do estetyki podawanego
jedzenia, często wykorzystują jako dekorację szczypiorek czy
plastry warzyw misternie powycinane. Wszystkie potrawy doprawiane są
dużą ilością ziół, przypraw i innych składników
tj.: imbir, kardamon, kurkuma, bazylia, czosnek, kminek, pieprz
czarny, czerwona papryka chili, trawa
cytrynowa, liście
limonki, kolendra.
Większość potraw bywa niezwykle ostra, ale akurat mi to
odpowiadało ;) W każdym daniu powinno znaleźć się 5 smaków:
ostry, kwaśny, słodki, gorzki, słony.
Widać
w kuchni tajskiej zróżnicowanie na regiony. Na północy mniej jest
owoców morza, dania często są łagodniejsze. Królują potrawy z
wieprzowiny. Na południu prócz ryb i owoców morza przoduje mleczko
kokosowe. Tajska kuchnia nie istnieje bez mleka kokosowego,
sosu sojowego, rybnego oraz past curry: zielonej, żółtej i
czerwonej.
Większość
potraw jest małokaloryczna, nawet dania z patelni. Przygotowywane są
one wykorzystując szybkie smażenie. Gorący tłuszcz nie nasącza
mięsa i warzyw, powstaje chrupiąca warstwa a środek jest
soczysty.
Kuchnia
tajska to dwie filozofie życia - przyjemność i harmonia. Przy
stole Tajowie nie używają noża, potrawy są tak przygotowywane aby
wystarczył widelec i łyżka. Widelec służy do nakładania
jedzenia na łyżkę trzymaną w prawej ręce. W przypadku dań z
makaronem można użyć pałeczek. Na smak ma wpływ także sposób
przygotowania np. w wokach. Ogromne znaczenie ma również sposób
łączenia dań ze sobą. Potrawy powinny być podawane na gorąco
wraz z ryżem (khao), który stanowi integralną część
posiłku. Może być on gotowany w tradycyjny sposób, smażony lub
przetwarzany na mączkę ryżową. W Nakhon Pathom specjałem jest
ryż ugotowany w bambusowej rurce.
"Uliczne
żarcie"
Za
każdym razem wcinaliśmy tzw. "uliczne żarcie".
Jedzenie sprzedawane z bardzo charakterystycznych obwoźnych
restauracyjek (kuchnia na motorze). Można przy nich najeść
się do syta za kilka bahtów. Potrawy były sporządzane na
naszych oczach, wiec wiedzieliśmy co zawierają. I były
zawsze świeże.
To
co przypadło nam do gustu i zostało naszym numerem jeden to: Gai
Pad Med Ma Muang (Smażony kurczak z orzechami
nerkowca/Stir-Fried Chicken with cashew nuts).
Przymierzam się do odtworzenia tego dania w domu ;) To
co jedliśmy równie często to Smażony ryż z warzywami
(khao phat), można go było kupić niemal na każdym stoisku
ulicznym. Dodatkowo był bardzo tani :)
Musiałam
również spróbować Pad Thai czyli jedno z
najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. Jest to makaron ryżowy
smażony z kurczakiem, orzeszkami i sokiem z limonki. Dla
mnie średni, ale spróbować można. Wrażenie na nas
zrobiła także Tajska zupa kokosowa z kurczakiem oraz wersja
z krewetkami, Kurczak w zielonym curry oraz wersja z
czerwonym curry. Nie odmawialiśmy sobie także potraw z grilla oraz owoców. Już pierwszego dnia rzuciliśmy się na grillowane ośmiornice, które dosłownie powaliły nas bardzo ostrym smakiem.
W Tajlandii znaleźć można ponad sto różnych odmian bananów, a ananasy wyśmienicie równoważą smak słodki i kwaśny. Standardowym owocem jest Papaja, która najlepiej smakuje w postaci sałatek owocowych. Będąc tutaj nie można sobie odmówić owoców tj. Longan, Durian, Różane jabłko, Pomelo, Mango, Guawa, Rambutan czy Marakuja. Te ostatnie bardzo polubiłam będą na Maderze gdzie istnieje kilkanaście odmian tego owocu. Często alternatywą dla nas zamiast wody i soku był po prostu shake - do ulubionych należały te o smaku mango, banana, ananasa i kiwi. Do czasu kiedy pod koniec nie odkryłam mlecznego - waniliowego. Był wspaniały!
Znalezienie stoiska z jedzeniem nie stanowi większego problemu. Mówi się, że "Tajowie zawsze albo coś jedzą, albo myślą o tym, co za chwile zjedzą". Zupełnie jak ja będąc tam ;p
|
;) |
|
Uliczne jedzenie |
|
Uliczne jedzenie |
|
Uliczne jedzenie |
|
Uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Uliczne jedzenie |
|
Uliczne jedzenie, herbaty |
|
Uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Uliczne jedzenie |
|
Uliczne jedzenie |
|
Uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska, kokosy |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Naleśniki ;) |
|
;);) |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie, "cygara" z ryżem |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
miejscowe chipsy: robaki, larwy i inne owady :) |
|
Poczęstunek w pociągu do Phitsanulok (w cenie biletu) |
|
Poczęstunek w pociągu do Phitsanulok (w cenie biletu) |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Durian, owoc o intensywnym niemiłym zapachu |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
|
Kuchnia tajska, uliczne jedzenie |
Najlepszym
sposobem na poznanie kuchni tajskiej było uczestnictwo w szkole
gotowania w Chiang Mai pod okiem Tubtima Impraphai. Koszt takiego kursu wynosił 800 bahtów/1os. Najpierw dokonaliśmy wyboru jakie dania chcielibyśmy wykonać, następnie udaliśmy się na targ by zakupić wszystkie potrzebne składniki. Przy okazji zostaliśmy poinformowani jakie produkty wybierać i na co zwracać uwagę. Po powrocie zabraliśmy się do pracy każdy przy swoim stanowisku, ale zawsze pod okiem szefa kuchni. Po każdym wykonanym daniu zasiadaliśmy do degustacji, próbując przy okazji dan innych osób. Na koniec dostaliśmy książki z przepisami :)
Thai Kitchen Cookery Centre:
32 Loi Khroa Road, Chiang Mai
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, wizyta na targu |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, wizyta na targu |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, wizyta na targu |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, wizyta na targu |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, wizyta na targu |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, wizyta na targu |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, degustacja |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, degustacja |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, degustacja |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, upominkowa książka z przepisami |
|
Nauka gotowania w szkole kuchni tajskiej, pamiątkowa tablica |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz