AKTUAL5

SRI LANKAN MANGO CHUTNEY

Mango Chutney
Prawie gotowe mango chutney i mama właściciela restauracji




Z mango chutney po raz pierwszy zetknęliśmy się na Sri Lance. Był to dodatek zaserwowany do chlebków roty w restauracji Dream Family w Tangalle. Restauracja okazała się jedną z najlepszych na całej Sri Lance. Jedzenie było pyszne, porcje duże a ceny bardzo przystępne. To, co jeszcze wyróżnia tę restaurację na tle innych to właściciel - młody, energiczny chłopak, który ma zacięcie do interesu. Podczas naszego pobytu w Tangalle restaurację Ceylon Excel otworzył również jego brat i mieliśmy okazję być na otwarciu. W obu restauracjach aktualnie gotowała jedna osoba - mama chłopców. Zarówno w Dream Family, jak i w Ceylon Excel panuje miła, rodzinna atmosfera. Chłopcy dbają o to, by nikt nie wyszedł głodny. Dodatkowe porcje frytek czy sałatki są darmowe. Miłą niespodzianką na koniec dań zawsze są lody. 

Sos mango chutney tak bardzo nam smakował, że poprosiliśmy właściciela o przepis. I tu czekała nas kolejna miła niespodzianka. Właściciel zaproponował nam, abyśmy następnego dnia rano przyszli do jego restauracji i wykonali sos z jego mamą. Nic lepszego w życiu nie mogło nas wtedy spotkać! Mogliśmy gotować z jedną z lepszych gospodyń na wyspie, w jej kuchni :)

Tak też się stało. Następnego dnia wcześnie rano na targu kupiliśmy dojrzałe mango i poszliśmy na najlepszą szkołę gotowania w życiu. Mogliśmy smakować, dotykać, wąchać prawdziwych cejlońskich przypraw, jakie były w kuchni. Po godzinie powstało przepyszne mango chutney, które mogliśmy ze sobą zabrać. 

Poniżej zdradzam cejloński przepis na mango chutney. 

Składniki:


-6szt dojrzałego mango
-200 ml octu kokosowego/Coconut Vinegar (na Sri Lance kupiliśmy bardzo tanio kilka butelek tego octu)
-kilka kawałków Cukru Jaggery/Jaggery Goor/Gur (to nierafinowany cukier palmowy, powstaje w wyniku odparowania słodkiego soku trzciny cukrowej lub z syropu, który wypływa po nacięciu kwiatów drzew palmowych, jest pełen witamin takich jak: A, B1, B6, C i D, jest bogaty w sole mineralne, to doskonałe źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Jaggery ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi w szybkim tempie poziomu cukru we krwi. Z powodzeniem mogą więc spożywać go cukrzycy)
-Goździki 2szt lub szczypta mielonych
-Kardamon 1szt lub szczypta mielonego
-Pieprz 1 łyżeczka
-Chilli 1 łyżeczka
-Laska cynamonu ok 8cm
-Sól 3 łyżeczki
-Cukier biały lub trzcinowy 7 stołowych łyżek

Wykonanie:

Bardzo cienko obieramy mango, pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera i dodajemy 200 ml octu kokosowego oraz goździki, kardamon i kawałki cukru Jaggery. Blendujemy. Rozgrzewamy garnek (musi być całkowicie suchy), przelewamy zawartość blendera oraz dodajemy pieprz, chilli, zmiażdżony cynamon, sól oraz cukier biały lub trzcinowy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. W międzyczasie możemy dodać cukier, jeśli lubimy bardziej słodki sos lub chilli, jeśli wolimy ostrzejsze smaki. Po około 15 minutach gotowania sos jest gęsty i gotowy. 


Mango Chutney
Fajny sprzęt, niestety nie był potrzebny przy mango chutney
Mango Chutney
Obieranie mango



Mango Chutney


Mango Chutney


Mango Chutney


Mango Chutney
Gotowe mango

Mango Chutney
Krojenie na kawałki

Mango Chutney

Mango Chutney

Mango Chutney

Mango Chutney
Coconut Vinegar

Mango Chutney
Blendowanie

Mango Chutney
Garnek musi być całkowicie suchy

Mango Chutney

Mango Chutney
Pieprz

Mango Chutney
Chilli

Mango Chutney
Cukier biały

Mango Chutney
Sól

Mango Chutney
Dodawania cynamonu

Mango Chutney
Mieszanie

Mango Chutney
Więcej cukru !

Mango Chutney

Mango Chutney
Prawie gotowe mango chutney

Mango Chutney
Kardamon

Mango Chutney
Goździki

Mango Chutney

Mango Chutney

Mango Chutney

Mango Chutney

Mango Chutney
Został na pamiątkę :D

Mango Chutney

Mango Chutney

Mango Chutney
Dream Family w Tangalle - najlepsza restauracja na Sri Lance

Mango Chutney
Od lewej właściciel Ceylon Excel, w środku właściciel Dream Family - podczas otwarcia restauracji



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz