Na
początek małe wyjaśnienie:
TAK
- w tym cieście jest szpinak i NIE -nie jest wyczuwalny ;)
Szpinak
ostatnio króluje w mojej kuchni. Robię z nim tarty, makarony,
kurczaka. A teraz przyszła pora na ciasto. Ten zielony wypiek, robi
furorę na wielu stołach.
Poniżej
przepis znaleziony w internecie z moimi zmianami.
Potrzebujemy:
Ciasto:
szpinak
– 1 opakowanie (najlepiej rozdrobniony)
mąka
krupczatka – 2 szklanki
cukier
– 1 szklanka
proszek
do pieczenia – 3 łyżeczki
olej
– 1 szklanka
jajka
– 3 szt
Krem:
serek
mascarpone 1 opakowanie
śmietana
30/36% – 400 ml
śmietan
fix – 2 szt.
cukier
puder – 2 łyżeczki
cukier
wanilinowy – 1 opakowanie
Co
dalej?
Najpierw
rozmrażamy szpinak i wyciskamy z wody. Mąkę, cukier, proszek do
pieczenia, olej i jajka wrzucamy do miski i miksujemy na wolnych
obrotach. Kiedy składniki są już połączone, dodajemy szpinak i
dalej miksujemy. Może być dość ciężko, ponieważ ciasto
wychodzi gęste. Całą masę przekładamy do formy wyłożonej
papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej
delikatnie mąką. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do
180 st C.
Kiedy
ciasto jest już wypieczone, odstawiamy je do wystygnięcia. W tym
czasie przygotowujemy masę.
Najpierw
ubijamy śmietanę. Później dodajemy 2 śmietan fixy, cukier puder,
cukier wanilinowy. Gdy cała masa jest już sztywna, dodajemy serek
mascarpone i delikatnie mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki.
W
tym czasie odkrajamy wierzch ciasta i kruszymy go w oddzielnej
misce.
Ciasto
smarujemy gotową masą z lodówki i posypujemy "kruszonką".
Najlepiej prezentuje się udekorowane malinami, porzeczką lub
jagodami. Najlepsze w tym cieście jest to, że nawet osoby które
nie lubią szpinaku zajadają się nim ;)
Smacznego!
Co prawda z innego przepisu, ale robiłam to ciasto wielokrotnie... Jest pyszne, soczyste, nie czuć szpinaku i akurat mi zawsze wyszło! Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, ono chyba zawsze wychodzi :):)
OdpowiedzUsuń